1. Διακήρυξη

H διοργανώτρια αρχή προκηρύσσει την ίδρυση του τουρνουά μπάσκετ ερασιτεχνικών ομάδων «Basketaki» στην πόλη της Αθήνας. Όλοι οι αγώνες του τουρνουά θα διεξάγονται σε κλειστά γυμναστήρια που θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα. Η έναρξη θα γίνει εντός του Σεπτεμβρίου του 2022, ενώ η λήξη της τελικής φάσης θα γίνει το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου 2023.

2. Δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στο «Basketaki» έχουν
A) όσοι ΔΕΝ αγωνίζονται σε κάποιο από τα επίσημα Πρωταθλήματα της ΕΟΚ και του ΕΣΑΚΕ την αγωνιστική περίοδο 2022-2023 (πχ ΕΣΚΑ – ΕΣΚΑΝΑ). Απαγορεύεται η συμμετοχή παικτών που συμμετείχαν έστω και σε ένα επίσημο παιχνίδι πρωταθλήματος ή κυπέλλου όλων των διοργανώσεων (ΕΟΚ, ΕΣΚΑ, ΕΣΚΑΝΑ κλπ) την σεζόν 2022-2023. Σε περίπτωση που θα βρεθεί τέτοιο κρούσμα η ομάδα τιμωρείται με μηδενισμό σε όσα παιχνίδια συμμετείχε ο συγκεκριμένος παίκτης.
Β) Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ίσως εφαρμοστούν.

2.1 Όποιος επιθυμεί τη συμμετοχή του στο τουρνουά, θα πρέπει να αναφέρεται στη λίστα της ομάδας του (Να τον έχει προσθέσει ο εκάστοτε διαχειριστής της ομάδας) και να έχει πραγματοποιήσει την ηλεκτρονική του εγγραφή στο basketaki, μέσα από το website ή την εφαρμογή. Οι λίστες αγωνιζόμενων των ομάδων θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος οπότε και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ΜΟΝΟ οι αγωνιζόμενοι με ομοιόμορφες εμφανίσεις.

Όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα διατηρεί ο διοργανωτής για να μπορεί να πραγματοποιεί έλεγχο πριν την έναρξη του αγώνα αλλά και όποια άλλη στιγμή χρειαστεί ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε άμεσα ενδιαφερόμενο.

2.2 Οι αγωνιζόμενοι που έχουν δηλωθεί στην αρχική λίστα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα playoff του τουρνουά, εφόσον έχουν συμμετάσχει στο 50% των παιχνιδιών της ομάδας τους. Το ίδιο ισχύει και για τους αγωνιζόμενους που θα προστεθούν σε οποιαδήποτε μεταγραφική περίοδο, από την στιγμή που δηλώνονται στο ρόστερ της ομάδας τους και μετά.

2.3 Η διοργανώτρια διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί τη συμμετοχή στο τουρνουά σε ομάδες ή σε μεμονωμένους αγωνιζόμενους κατά το δοκούν.

2.4 Σκόπιμη Ήττα / Διακωμώδηση του Αθλήματος / Μη Εμφάνιση Ομάδας σε κάποιο απο τα 3 τελευταία παιχνίδια του Πρωταθλήματος: Αποκλεισμός της Ομάδας απο τα Playoff του Πρωταθλήματος και από το επόμενο Πρωτάθλημα.

3. Δικαίωμα συμμετοχής ομάδας

3.1 Αριθμός παικτών: Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να δηλώσει τουλάχιστον 12 παίκτες και το πολύ μέχρι 20. Η δήλωση της ομάδας πρέπει να γίνει συμπληρώνοντας την αίτηση εγγραφής ομάδας.

3.2 Εμφανίσεις-Χρώματα: Κάθε ομάδα πρέπει να έχει δύο σετ εμφάνισης μπάσκετ ή ένα διπλής όψεως (Σκούρο και Ανοικτό χρώμα) και να τα έχει μαζί της στο γήπεδο, καθώς σε περίπτωση που δυο ομάδες φέρουν ίδιο χρώμα εμφάνισης η γηπεδούχος ομάδα επιλέγει ποιο χρώμα θα φορέσει. Η ποιότητα, το σχέδιο, τα χρώματα και η αρίθμηση των εμφανίσεων πρέπει να είναι ομοιόμορφη και οι ομάδες υποχρεούνται να έχουν τυπωμένη αρίθμηση μπροστά και πίσω για τη διευκόλυνση της ομαλής διεξαγωγής του αγώνα. Κάθε ομάδα μπορεί στην εμφάνισή της να φέρει το σήμα της, το λογότυπο του χορηγού της, εάν υπάρχει, καθώς και το όνομα ή το ψευδώνυμο του κάθε αγωνιζόμενου. Όλοι οι συμμετέχοντες αγωνίζονται με ομοιόμορφη σε χρώμα και σχέδιο εμφάνιση (Σε διαφορετική περίπτωση ο παίχτης δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής).

3.3 Μεταβολές στο δυναμικό μιας ομάδας: Σε κανένα χρονικό σημείο, δεν επιτρέπεται αλλαγή στο δυναμικό μιας ομάδας. Σημείωση: Σε περίπτωση εξαιρετικών συνθηκών (πχ. Μια ομάδα να έχει ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό τραυματισμών ή τραυματισμών σε μία και μόνο θέση) η διοργάνωση μπορεί, κατ’ εξαίρεση και κατά την κρίση της, να επιτρέψει την αντικατάσταση ενός ή περισσότερων παιχτών στο δυναμικό μιας ομάδας.

4. Ημέρες και ώρες αγώνων

Α) Σαββατοκύριακο κατά ώρες τις οποίες θα ορίσει ο διοργανωτής ανάλογα με την χρήση των γηπέδων. Σαν τέτοια ορίζεται στο διάστημα έναρξης αγώνων μετά τις 15.00. Β) Θα παρέχεται η δυνατότητα διεξαγωγής σε καθημερινή και σε ώρα πρόσφορη για την τέλεση του. Σαν τέτοια ορίζεται στο διάστημα έναρξης αγώνων μετά τις 19.30

5. Βαθμολογία Κανονικής Περιόδου

Η κατάταξη των ομάδων μετά από κάθε αγωνιστική θα γίνεται σύμφωνα με τον εξής τρόπο βαθμολόγησης: Νίκη: 2 βαθμοί Ήττα: 1 βαθμός Μηδενισμός: 0 βαθμοί και αφαίρεση βαθμών αναλόγως της περίστασης

5.1 Ισοβαθμία μεταξύ ομάδων

5.1.1 Σε περίπτωση που δύο ή περισσότερες ομάδες έχουν το ίδιο ρεκόρ νικών- ηττών, από τα παιχνίδια μεταξύ αυτών των δύο ή περισσοτέρων ομάδων θα προκύπτει η ταξινόμηση. Αγώνες οι οποίοι οδηγούνται στην παράταση, θα λαμβάνεται υπόψιν το τελικό αποτέλεσμα, μετά την παράταση, πλην όμως δεν θα λαμβάνεται υπόψιν η διαφορά πόντων μετά την παράταση. Ως εκ τούτου, η νικήτρια ομάδα μετά την παράταση θα λαμβάνει 2 πόντους και η ηττημένη 1 πόντο, με μηδενική διαφορά πόντων όμως και οι δύο. Εάν οι 2 ή περισσότερες ομάδες έχουν το ίδιο ρεκόρ νικών-ηττών από τα παιχνίδια μεταξύ τους, περαιτέρω κριτήρια θα πρέπει να εφαρμόζονται με την ακόλουθη σειρά:

α) Σε οποιαδήποτε περίπτωση ισοβαθμίας σε βαθμολογία, η ομάδα με μηδενισμό/μηδενισμούς καταλαμβάνει την χειρότερη θέση από τις ισόβαθμες ομάδες. Κατά συνέπεια, ομάδα με λιγότερους μηδενισμούς υπερισχύει σε βαθμολογική ισοβαθμία, ανεξαρτήτου αποτελέσματος στα μεταξύ τους παιχνίδια και διαφοράς πόντων.

β) Μεγαλύτερη διαφορά πόντων στα μεταξύ τους παιχνίδια

γ) Μεγαλύτερη διαφορά πόντων στο συνολο των παιχνιδιών της ομάδας

δ) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους παιχνίδια

ε) Καλύτερη επίθεση στο συνολο των παιχνιδιών της ομάδας.

5.1.2 Αν σε οποιοδήποτε επίπεδο αυτών των κριτηρίων μία ή περισσότερες ομάδες μπορούν να ταξινομηθούν, η διαδικασία της 5.1.1 πρέπει να επαναληφθεί από την αρχή για όλες τις υπόλοιπες ομάδες που δεν έχουν ταξινομηθεί ακόμα.

Παράδειγμα Α

Α εναντίον Β 100 - 55       Β εναντίον Γ 100 - 95

Α εναντίον Γ 90 - 85         Β εναντίον Δ 80 - 75

Α εναντίον Δ 75 - 80         Γ εναντίον Δ 60 - 55

Ομάδα

Αγώνες Νίκες Ήττες Βαθμοί Διαφορά Πόντων Μέσος Όρος
Α 3 2 1 5 265 - 220

+45

Β

3 2 1 5 235 - 270 -35
Γ 3 1 2 4 240 - 245

-5

Δ 3 1 2 4 210 - 215

-5

Επομένως η τελική κατάταξη είναι:

1 - Α (επικρατεί έναντι της Β)

2 - Β

3 - Γ (επικρατεί έναντι της Δ)

4 - Δ

Παράδειγμα Β

Α εναντίον Β  100 - 55         Β εναντίον Γ  100 - 95

Α εναντίον Γ  90 - 85           Β εναντίον Δ  75 - 80

Α εναντίον Δ  120 - 80         Γ εναντίον Δ  65 - 55

Ομάδα

Αγώνες Νίκες Ήττες Βαθμοί Διαφορά Πόντων Μέσος Όρος
Α 3 3 0 6 310 - 215

+95

Β

3 1 2 4 230 - 265 -35
Γ 3 1 2 4 235 - 245

-10

Δ 3 1 2 4 210 - 260

-50

Επομένως στην πρώτη θέση η Α. Ακολουθεί η ταξινόμηση αγώνων μεταξύ Β, Γ και Δ.

Ομάδα

Αγώνες Νίκες Ήττες Βαθμοί Διαφορά πόντων Μέσος Όρος

Α

2 1 1 3 175 - 165

+10

Β

2 1 1 3 150 - 155

-5

Γ 2 1 1 3 135 - 140

-5

Επομένως η υπόλοιπη κατάταξη είναι:

2 - Β

3 - Γ (επικρατεί έναντι της Δ)

4 - Δ

5.2 Τελική Κατάταξη

Πρωταθλήτρια ομάδα του τουρνουά θα ανακηρυχθεί η ομάδα που θα νικήσει στον τελικό του Final 4 που θα προκύψει από τη διαδικασία των play-offs που θα διεξαχθούν με τον ακόλουθο τρόπο:

α) Regular season: Θα ενημερωθεί η παρούσα με νέα μας ανακοίνωση, μετά τον καθορισμό των ομίλων και ομάδων

β) Play-off: Θα ενημερωθεί η παρούσα με νέα μας ανακοίνωση, μετά τον καθορισμό των ομίλων και ομάδων

6. Οικονομική επιβάρυνση

6.1 Αγώνας: Καλύπτονται τα έξοδα χρήσης και καθαρισμού του γηπέδου, η παροχή Α’ Βοηθειών σε περίπτωση τραυματισμού στον αγώνα, η επικοινωνία και η ενημέρωση των ομάδων για τα νέα του τουρνουά (βιντεοσκόπηση, στατιστικές, κατατάξεις κ.α.)

6.2 Καταστροφές Υλικού – Εγκαταστάσεων: Κάθε ομάδα πρέπει να σέβεται και να διατηρεί το υλικό που θα της διατεθεί καθώς και τις εγκαταστάσεις στην αρχική άριστη κατάστασή τους. Κάθε φθορά ή καταστροφή των ανωτέρω από μια ομάδα θα αποκαθίσταται με οικονομική επιβάρυνση της ομάδας.

7. Αλλαγές στο πρόγραμμα των αγωνιστικών

Το Βasketaki θα επικοινωνήσει με όλες τις ομάδες και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να φτιάξει ένα αγωνιστικό πρόγραμμα που θα εξυπηρετεί τις ειδικές επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις όλων των ομάδων. Το πρόγραμμα των αγωνιστικών είναι ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟ για κάθε ομάδα με την ανακοίνωση του, η οποία θα είναι έγκαιρη ώστε όλοι οι αγωνιζόμενοι να μπορούν να οργανώσουν τις υποχρεώσεις τους.  Οι ομάδες ΔΕΝ έχουν δικαίωμα αναβολής αγώνων. Οι αγώνες, οι ώρες και οι ημερομηνίες είναι δεσμευτικές μετά την ανακοίνωσή τους και για κανένα λόγο δεν μπορούν να αλλάξουν. Σε περίπτωση που κάποια ομάδα δεν καταφέρει να έρθει στον αγώνα, θα πρέπει ένας υπεύθυνος/εκπρόσωπος της ομάδας, να προσέλθει στο γήπεδο και να πληρώσει το αντίτιμο των 170 ευρώ. ΕΞΑΙΡΕΣΗ: Τροποποίηση του προγράμματος θα υπάρχει μόνο λόγω κωλύματος της διοργανώτριας αρχής.

8. Αποβολή-παραίτηση ομάδας

Στην περίπτωση που λόγω πειθαρχικού παραπτώματος αποφασιστεί η αποβολή ομάδας από το τουρνουά ή σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο μια ομάδα αποσυρθεί, τότε η διοργανώτρια αρχή θα αποφασίσει για την αντικατάσταση της ομάδας αυτής με μια από τις επιλαχούσες ή με συνέχισή του με λιγότερη ομάδα. Σε περίπτωση μη αντικατάστασής της τα αποτελέσματα των παιχνιδιών που έχουν παιχτεί μένουν ως έχουν.

9. Μέτρα προστασίας

Όλοι οι συμμετέχοντες στους αγώνες και τις δραστηριότητες του Basketaki (αθλητές, προπονητές, παράγοντες κτλ), έχουν ενημερωθεί προσηκόντως από την διοργανώτρια αρχή για τα μέτρα προστασίας κατά του covid19, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του ΕΟΔΥ και υποχρεούνται ο καθένας ατομικά να τις τηρεί κατά την συμμετοχή του στις αθλητικές και μη δραστηριότητες του Basketaki. Σε κάθε περίπτωση η διοργανώτρια αρχή δεν φέρει καμιά ευθύνη σε περίπτωση που μέλος ομάδας νοσήσει από covid19 κατά την συμμετοχή του σε δραστηριότητα του Basketaki.

10. Δικαιοδοσία διοργανώτριας αρχής και αποδοχή όρων

Η Διοργανώτρια αρχή διατηρεί την αποκλειστική ευθύνη και το προνόμιο λήψης της τελικής απόφασης για κάθε θέμα που σχετίζεται με την λειτουργία του τουρνουά είτε αυτό έχει προβλεφθεί στον παρόντα κανονισμό είτε όχι. Οι αποφάσεις που θα λαμβάνει θα είναι δεσμευτικές και υποχρεωτικές για κάθε ομάδα ή αγωνιζόμενο. Τυχόν ενστάσεις προς την διοργάνωση θα πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, μετά την λήξη του αγώνα. Η συμμετοχή ομάδας στο Basketaki και τους αγώνες προυποθέτει για την ομάδα και όλα τα μέλη της (αθλητές, προπονητές, παράγοντες κτλ) πλήρη και ανεπιφυλακτη απόδοχή των όρων του παρόντος κανονισμού και της Προκήρυξης του Basketaki.

11. Επικοινωνία

Για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση καλέστε στα τηλέφωνα 6974143991 (Γρηγόρης Αντωνάκης) και 6981296505 (Βασίλης Μπουργαζάς). Επίσης, μπορείτε να στείλετε email στο basketaki.com@gmail.com ή να μας βρείτε στο facebook πληκτρολογώντας Basketaki.com (https://www.facebook.com/basketakicom) ή πληκτρολογώντας στο twitter Basketaki.Com (https://twitter.com/BasketakiCom).

 

 

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ

Τις αποφάσεις για τα παραπτώματα εκδίδει ο διοργανωτής αφού λάβει υπόψη του τις εκθέσεις
Α) του εκπροσώπου της διοργάνωσης που θα παρακολουθεί τον αγώνα,
Β) τα υπομνήματα των εμπλεκομένων,
Γ) καθώς επίσης και πιθανή ύπαρξη φωτογραφιών η βίντεο όπου εμφανίζονται τα όσα έχουν διαδραματιστεί κατά τη διάρκεια του συμβάντος. Οι αποφάσεις είναι τελεσίδικες, δεν προσβάλλονται. Μη συμμόρφωση σε απόφαση πειθαρχική επιφέρει άμεση αποβολή από το τουρνουά. Επιπροσθέτως ισχύουν οι παρακάτω ειδικοί κανόνες που δεν επιδέχονται έφεση και επιβάλλονται αυτόματα από το διοργανωτή:

1. Αποβολή αγωνιζόμενου λόγω συμπεριφοράς ή αντιαθλητικού παιχνιδιού (π.χ. Συμπλοκή με αντίπαλο ή Διαιτητή ή Κριτή): Αποκλεισμός του αγωνιζόμενου στον επόμενο αγώνα της ομάδας του εφόσον έχει αποβληθεί με ντισκαλιφιέ (D). Στην περίπτωση τιμωρίας του αρχηγού διπλασιάζεται η ποινή. Η αποβολή με δύο τεχνικές ποινές και η αποβολή με τεχνική ποινή και αντιαθλητικό φάουλ δεν τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού στον επόμενο αγώνα. Η ποινή μπορεί να αυξηθεί, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, σύμφωνα με την κρίση των διοργανωτών.
2. Δεύτερη αποβολή αγωνιζόμενου λόγω συμπεριφοράς ή αντιαθλητικού παιχνιδιού: Σε περίπτωση που ο αγωνιζόμενος αποβάλλεται με δεύτερο ντισκαλιφιέ (D) από αγώνα, αποβάλλεται και από το τουρνουά.
3. Σκόπιμη Ήττα / Διακωμώδηση του Αθλήματος / Μη Εμφάνιση Ομάδας σε κάποιο απο τα 3 τελευταία παιχνίδια του Πρωταθλήματος: Μηδενισμός της ομάδας στο συγκεκριμένο αγώνα και αφαίρεση δύο βαθμών. Αποκλεισμός της Ομάδας απο τα Playoff του Πρωταθλήματος και από το επόμενο Πρωτάθλημα.
4. Μη προσέλευση ομάδας σε αγώνα: Mηδενισμός της ομάδας στο συγκεκριμένο αγώνα και πληρωμή των εξόδων του αναβληθέντος αγώνα (170 ευρώ) από εκπρόσωπό της στον αγώνα αυτόν. H ομάδα που κερδίζει το παιχνίδι στα “χαρτιά”, δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση. Στις τρεις αδικαιολόγητες “μη προσελεύσεις” η ομάδα αποβάλλεται.
5. Αντικανονική συμμετοχή αγωνιζόμενου: Μηδενισμός της ομάδας στο συγκεκριμένο αγώνα και σε όσους αγώνες έχει συμμετάσχει αντικανονικά ο συγκεκριμένος αγωνιζόμενος.
6. Επαναλαμβανόμενη αντικανονική συμμετοχή αγωνιζόμενου: Αποβολή της ομάδας από το τουρνουά. Στην περίπτωση αυτή, η διοργανώτρια αρχή θα αποφασίσει για την αντικατάσταση της ομάδας αυτής με μια από τις επιλαχούσες ή με συνέχισή του με λιγότερη ομάδα. Σε περίπτωση μη αντικατάστασης, τα εναπομείναντα ματς κατοχυρώνονται στους αντιπάλους τους με σκορ 20-0.
7. Αποχώρηση ή αποβολή ομάδας από το τουρνουά: Στην περίπτωση αυτή, η διοργανώτρια αρχή θα αποφασίσει για την αντικατάσταση της ομάδας αυτής με μια από τις επιλαχούσες ή με συνέχισή του με λιγότερη ομάδα. Σε περίπτωση μη αντικατάστασης, τα εναπομείναντα ματς κατοχυρώνονται στους αντιπάλους τους με σκορ 20-0.
8. Ηθελημένη καταστροφή ή φθορά των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του γηπέδου: Μηδενισμός της ομάδος στον συγκεκριμένο αγώνα και αποκατάσταση/πληρωμή των όποιων φθορών/απωλειών έχουν προκληθεί.
9. Απώλεια - Αφαίρεση αντικειμένων αξίας του γηπέδου: Αποκατάσταση/πληρωμή των όποιων φθορών/απωλειών έχουν προκληθεί.
10. Συμπλοκή μεταξύ ομάδων: Μηδενισμός των ομάδων στον συγκεκριμένο αγώνα. Σε περίπτωση δεύτερου περιστατικού η ομάδα αποβάλλεται από το πρωτάθλημα.
11. Κάθε άλλη περίπτωση πειθαρχικού παραπτώματος που δεν έχει προβλεφθεί παραπάνω: Η ποινή αποφασίζεται κατά περίπτωση από τους εκπροσώπους της διοργάνωσης και ισχύει σε κάθε μετέπειτα επανάληψη του παραπτώματος αυτού.